Atelierul de povești

In cadrul acestui atelier povestile personale si basmele sunt explorate prin tehnici diferite – atat verbale cat si non-verbale, ca moduri de a dobandi intelegere asupra propriei persoane. Faptul ca teatrul este “distantat” de experienta noastra inseamna ca putem sa stam deoparte si sa privim lucrurile din nou. Dramaterapia poate sa ne ajute sa exprimam acele experiente care sunt dificil de verbalizat. Dramaterapia incorporeaza jocul social, senzorial si dramatic, despre care stim ca este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Jocul este vazut din pacate ca un domeniu strict al copiilor mici si exista acum o industrie imensa a jucariilor computerizate sau de firma, si a obiectelor esentiale pe care parintii simt ca ar trebui sa le cumpere pentru a da copilului lor cea mai buna sansa in viata.

Copiii vor face intotdeauna ceva din altceva. Aceasta este natura demersului lor imaginativ; asta, desigur, daca li se permite sa experimenteze in loc sa fie ridiculizati pentru ca nu folosesc ceva “asa cum trebuie”! Copiii au energia de a experimenta si explora, precum si de a repeta si rafina. Daca li se da un spatiu sigur, un adult care sa aiba timp si cateva materiale foarte simple, capacitatea de joc continuu este fara sfarsit. Jocul incepe in utero cand mama canta si isi leagana copilul, ii spune povesti si ii pune intrebari.

Capacitatea timpurie de joc este inceputul atasamentului sanatos intre mama si copil, este cu adevarat baza jocului corporalizat. Acest joc corporalizat, care continua de-a lungul primului an de viata, este inceputul jocului social. Prin jocul social, creierul nostru se va dezvolta si se pun bazele pentru cresterea intr-un adult functional si flexibil.